Ingegroeide teennagel

Ingegroeide teennagels (meestal  aan de grote teennagel) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen.

Hoe ontstaan ingegroeide teennagels ?
De grootste risicofactor voor het ontstaan van ingegroeide teennagels is druk door slecht passend schoeisel, het verkeerd – te kort – knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden en/of transpireren. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Verkeerd (te kort) knippen
Wanneer de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin wegknipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt, welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.

Verloop
In veel gevallen speelt meer dan één van de hiervoor genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, dan onstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

Voorkomen is beter dan genezen
Dit gaat zeker op voor een ingegroeide nagel. Wanneer u aandacht schenkt aan de volgende punten kunt u deze pijnlijke aandoening voorkomen.

  • knip teennagels altijd recht en niet te kort
  • knip nooit hoekjes van teennagels rond af
  • vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels
  • draag schoenen met voldoende ruimte voor uw tenen

Het is niet nodig om met deze klachten te blijven lopen. Breng een bezoek aan de pedicure.