Huid-/voetschimmel

Huidschimmel wordt ook wel “zwemmerseczeem” genoemd. Veel mensen hebben last van deze (jeukende) huidaandoening. Voorkom dat u besmet raakt.

Hoe herkent u huidschimmel ?

Schimmelinfecties komen veelvuldig voor tussen de tenen en onder de voeten. Het begint vaak met blaasjes en door te krabben gaat de huid open. Dit stadium van infectie is erg besmettelijk.

Wat is de oorzaak van huidschimmel ?

Ze wordt opgelopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedruimtes en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best, zodat genoemde ruimtes een bron van (her)besmetting vormen. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.

Behandeling

In een vroeg stadium kan behandeling met een anti-schimmelzalf en poeder nog afdoende zijn. Behalve de huid moeten ook alle schoenen behandeld worden met een schimmeldodende poeder. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat men zichzelf telkens opnieuw besmet. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

Indien u sterk transpirerende voeten heeft, maak dan indien mogelijk gebruik van verwisselbare inlegzolen tegen transpireren. Haal na het dragen van de schoen dan ook de inlegzool eruit, zodat deze ook kunnen uitzweten.

Het is niet nodig om met deze klachten te lopen. Breng een bezoek aan de pedicure.