Aandoeningen handen en voeten

Naast cosmetische voetverzorging kan het nodig zijn om specifieke klachten aan de voeten te behandelen. Op de verschillende onderdelen hieronder kunt u zien welke voetproblemen er zoal kunnen zijn. Door op een van de buttons te klikken krijgt u meer informatie over de specifieke aard van de aandoeningen en wat er tegen te doen is.

Eeltvorming
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Personen die veel tillen of zwaar werk met de handen verrichten hebben – als natuurlijke bescherming – eelt aan de handen. Overmatig eelt aan de voeten geeft vaak aanleiding tot vervelende klachten.

Huidschimmel
Huidschimmel wordt ook wel “zwemmerseczeem” genoemd. Veel mensen hebben last van deze (jeukende) huidaandoening. Voorkom dat u besmet raakt. Bezoek regelmatig een pedicure, deze kan in een vroef stadium schimmel herkennen. Zo kan een eenvoudige behandeling afdoende zijn.

Ingegroeide teennagels
Ingegroeide teennagels (vaak aan de grote teennagel) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Ik kan u tips geven om te voorkomen dat uw nagels gaan ingroeien, en laat u zien wat ik als pedicure voor kan betekenen om snel van de pijn verlost te zijn.

Kloven
Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot soms wel een centimeter lang, zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. De oorzaak is vaak een droge of juist verweekte huid.

Likdoorns
Een likdoorn, ook wel een eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand dat een likdoorn een wortel heeft. De likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men erop drukt.

Schimmelnagels
“Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach eigenlijk valt er best mee te leven” Zo denken de meeste mensen. Schimmels zijn de aanstichters van de zogenaamde “kalknagels”. Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.

Voetwratten
Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn. Voetwratten worden – net als wratten op andere plaatsen van het lichaam – veroorzaakt door een virusaandoening. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht plat. Een voetwrat is te herkennen aan pijn bij een zijwaartse druk.